Nieuws 2015

 

 

Ochtendlicht 5 - oktober 2015

Nummer vijf van Ochtendlicht, het literaire blad door Limburgse jongeren, is uit.

Inhoud onder andere:
Interviews met Emma Crebolder, winnares Leo Herberghs Poëzieprijs 2015, en Kira Wuck
Bijdragen van o.a. de prijswinnaars van Kunstbende Limburg 2015 en Write Now! 2015
Nieuwe poëzie van o.a. Julie Droehaag en Michelle Bracke, stadsdichteres van Heerlen
Vier nieuwe gedichten van Merlijn Huntjes bij werken van Linda Ludenhoff

Meer over Ochtendlicht en hoe te bestellen > klik hier

 

Presentatie Ochtendlicht 5 bij de opening van de tentoonstelling Unraveling

The Art Project presenteert van 23 oktober t/m 8 november 2015 in haar nieuwste expositie ‘Unraveling’ Andrea Beckers, Nuria Maria en Sander Schoonbeek, drie inspirerende jonge kunstenaars die in verschillende beeldende disciplines werken. Wat hun werk verbindt is hun poëtische karakter, dat ons uitnodigt tot het ontdekken en ontrafelen van de verhalen die in de kunstwerken schuilen.

Opening: vrijdag 23 oktober vanaf 19 u in samenwerking met Young Poets.
Dichters Michelle Bracke, Merlijn Huntjens en Julie Droeghaag dragen voor. Een bijzondere ontmoeting van beeldende kunst en poëzie.
Ook hebben de drie dichters elk een gedicht gemaakt bij één van de werken van de kunstenaars.
Locatie: Espacio
Rechtstraat 86
Maastricht

Tevens wordt deze avond Ochtendlicht #5 gepresenteerd, literair tijdschrift door en voor Limburgse jongeren.
Voor meer informatie > zie hun flyer

   

 


 

Lataster - zonder kijken bestaat niets

werken op papier 1958 - 2010

De expositie laat zien hoe Lataster vertrekkende vanuit een puur abstract schilderen, via een geometrisch gekarakteriseerde periode bij een volstrekt picturaal idioom arriveert. Er zijn werken te zien vanaf 1958 t/m 2010. Het zwaartepunt ligt op tekeningen uit de jaren zeventig, waarin we heel duidelijk zien hoe Lataster de vormentaal ontwikkelt die zou leiden tot één van zijn meest indrukwekkende werken, het vierluik 'Het haar van de vrouwen, de brillen van de dichters, de schoenen van de arbeiders en de as van allemaal'.

Tot en met 25 oktober 2015
Galerie Post + Garcia
Avenue Ceramique 17
Maastricht
www.postgarcia.nl

 

Westenwind

Zes gedichten van Frans Budé bij schilderijen van Ger Lataster

Zeker de moeite waard om aan te schaffen is de bundel Westenwind.
Bij gelegenheid van de feestelijke afsluiting van de tentoonstelling Lataster - De waarheid van het leven bij Galerie Post + Garcia te Maastricht in 2008 verscheen deze bundel, zes gedichten van Frans Budé bij schilderijen van Ger Latatser.
De bundel is nog te koop bij de Galerie, zie hun site.
Het gedicht Boer en tuinierster met het bijbehorende schilderij van Ger Lataster is te lezen en te zien op de site van Frans Budé.

 

 


 

Interview met Sjarel Ex

Ter gelegenheid van zijn 10-jarig jubileum als directeur van het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen werd Sjarel Ex (Terwinselen, 1957) geïnterviewd door dagblad 'De Limburger'. Hij vertelt onder andere over zijn jeugd in Terwinselen.

Lees het interview > hier

 


 

Tentoonstelling Pieter Defesche

Van 26 september t/m 11 oktober is de tentoonstelling 'Kleuren van het leven'met werk van Pieter Defesche en Hans Truijen te zien.
Plaats: de Tiendschuur van kasteel Vliek in Ulestraten
Openingstijden: 11.00 - 17.00 uur
Lees het artikel in 'De Limburger' > hier

 

 

  Kinderleven (1948/1949)

 


 

Nieuwe uitgave Stichting Os Moddersproak

Bij de Schaesbergse stichting/uitgeverij Os Moddersproak is de inmiddels tiende titel verschenen: Kinderen van Frits Roosdorp, pseudoniem van Frederik Schröder (Amsterdam 1874 - Den Haag 1898). Misschien een vreemde uitgave voor deze stichting maar deze Amsterdamse vergeten 'Tachtiger' Frits Roosdorp was bevriend met de Schaesberger Frans Erens en hij heeft enkele prozagedichten geschreven, een genre dat Erens in Nederland heeft geïntroduceerd.

Frans Erens en Frits Roosdorp leerden elkaar kennen in 1893 en Erens nam Roosdorp mee op zijn zwerftochten door de hoofdstad. Vóór hun ontmoeting had Roosdorp vergeefs geprobeerd zijn werk gepubliceerd te krijgen. Na die ontmoeting kon hij - waarschijnlijk op Erens' voorspraak - in 'De nieuwe Gids' debuteren met zijn gedicht in proza Een bloem.
De bundel Kinderen vormde in 1898 het debuut van Roosdorp, die enkele weken na het verschijnen onverwacht zou overlijden.

 

 

  Frits Roosdorp

De bundel Kinderen, opgedragen aan Frans Erens, mijn Leider, en met opdrachten aan onder anderen Willem Kloos en Thérèse Schwartze, bevat negen realistische inkijkjes in het dagelijkse leven van kinderen uit de onderlaag van de bevolking: zeven prozagedichten en twee gedichten in poëzie.
In 1942 was een eerste herdruk voorzien, waarvoor Lodewijk van Deyssel het voorwoord schreef, maar op last van de bezetter mocht die niet verschijnen.

Van Deyssels voorwoord is alsnog opgenomen in de nu verschenen, eerste integrale herdruk, ten behoeve waarvan verder de oorspronkelijke spelling is gemoderniseerd. Neerlandicus Jean Frins (1982) verzorgde de inleiding. Het boek kost 10 euro exclusief verzendkosten en is te bestellen via de website www.osmoddersproak.com.

Enkele gedichten en schetsen van Frits Roosdorp kunt u hier lezen.

 

 

 

  De originele uitgave 1898

 


 

Achtste literair festival Heerlense Lente

 

Donderdag 26 maart
Aanvang: 20.00 uur
Cultuurhuis Heerlen
Sittardeweg 145
Heerlen

Op donderdag 26 maart vond in het Cultuurhuis Heerlen aan de Sittarderweg 145, het achtste literair festival Heerlense Lente plaats.

Voor de foto's, een gedicht dat Piet van den Boom, oud-stadsdichter van Eindhoven, speciaal voor deze avond had gemaakt en meer > lees verder

 

 


 

Presentatie bundel Kaleidoscopie van een Jaar van Manuel Kneepkens

 

Zaterdag 7 februari
Aanvang: 17.00 uur
Boekhandel De Tribune
Kapoenstraat 8
6211 KW Maastricht

 

Boekhandel De Tribune nodigt u uit voor de feestelijke presentatie van Kaleidoscopie van een Jaar, de nieuwe bundel van Manuel Kneepkens.
In dit bijzondere, poëtische dagboek van een jaar in korte verzen (‘Poëtogrammen’) geschreven, neemt Manuel Kneepkens u langs zijn bekende thema’s (liefde en erotiek, de natuur, de wisseling van de seizoenen, de poëzie en de politiek) in een stijl, die getuigt van bezonken meesterschap.

Wat zijn Poëtogrammen?

Je hebt epigrammen en cryptogrammen en zelfs cryptogamen (Gerrit Achterberg)
Je hebt aforismen en haiku’s en nonsensrijmen en kleengedichten (Pierre Kemp)

Poëtogrammen hebben iets van dit alles

De auteur zal uit Kaleidoscopie van een Jaar de Poëtogrammen van de Herfst voorlezen signeren en het glas met u heffen.

Lees enkele Poëtogrammen van Manuel Kneepkens > hier

 

 


 

Ochtendlicht 4 - januari 2015

Het nieuwe nummer van Ochtendlicht, het literaire blad door Limburgse jongeren, is uit.

Inhoud onder andere:
De nieuwjaarskaart van Kreek Daye Ouwens
Interviews met Niña Weijers (writer-in-residence aan de Van Eyck academie) en Sasja Janssen (genomineerd voor de VSB-poëzieprijs)
Bijdragen van de stadsdichters Bart Bremmers en Vic Verhagen (Maastricht), Michelle Bracke (Heerlen) en Noor Roelofs (Venlo)
Thijs van Dijk (winnaar schrijfwedstrijd 'Mijn Film')
Robbin Jacobs, Maja Joosten, Carlo van der Meer en Evelien van Nieuwenhoven
De portfolio 's zijn van Feya Foppen en Linda Senden

Meer over Ochtendlicht en hoe te bestellen > klik hier

 

 


 

Bundel Flat van Michelle Bracke en Merlijn Huntjens

 

Op donderdag 15 januari, om 20.00 uur, vond in café Pelt te Heerlen de presentatie plaats van de bundel Flat, geschreven door Michelle Bracke en Merlijn Huntjens.
De bundel bevat het lange gedicht Flat, dat zij samen geschreven hebben voor hun gelijknamige project.
ACG Vianen maakte bij het gedicht tien tekeningen en Dimphy Snel tien foto's.

Flat is een mulitimedia project van Michelle Bracke en Merlijn Huntjens.
Het gedicht is door hen gezamenlijk geschreven.
Merlijn Huntjens maakte ook de bijbehorende film.
De muziek is van Maartje Dekker en Christiaan Bruin.

Flat is een rusteloze reis door de obscure uithoeken van het menselijk brein en tegelijkertijd een ode aan die obscuriteit. Met taal, muziek en beeld weten Michelle Bracke (Heerlen, 1983) en Merlijn Huntjens (Heerlen, 1991) het bewolkte brein in kaart te brengen zonder erin te snijden. We volgen de kronkelende gedachten van een persoon die zich veilig van de massa heeft genesteld op de bovenste etage van een flat. Hoog boven het dagelijks gepeupel laat de persoon zijn woelige wezen kruipen door het verleden, heden en toekomst. Dat lukt hem bepaald niet zonder bloedsporen achter te laten. De mens, de natuur, de kosmos, de gehele schepping: hij lust ze graag geblendeerd met een scheutje melancholie. Terwijl het denkende schedelvlees probeert om de mens en zichzelf te begrijpen, komen we er langzaam achter dat Michelle Bracke en Merlijn Huntjens de mens en zijn gedragingen eigenlijk hardhandig terzijde schuiven en reduceren tot louter hersenprocessen. Wat overblijft, is zoiets als luttel leemte, hol als de massa die op mieren lijkt als je hoog woont. Binnen is het veilig, binnen is het goed.

Gedicht Michelle Bracke en Merlijn Huntjens
Film / stills Merlijn Huntjens
Muziek Maartje Dekker en Christiaan Bruin
Tekeningen ACG Vianen
Omslag en foto’s Dimphy Snel

ISBN 978-94-90687-87-8
Prijs: € 10,00

 

Michelle Bracke en Merlijn Huntjens in de pers

Culturele beloftes om in de gaten te houden.
In Limburg timmeren young poets Michelle Bracke en Merlijn Huntjens stevig aan de weg.
- De Limburger / Limburgs Dagblad 2-1-2015

 

Over Michelle Bracke en Merlijn Huntjens

Michelle Bracke (Heerlen, 1983) en Merlijn Huntjens (Heerlen, 1991) schrijven en publiceren poëzie en zijn regelmatig te vinden op poetry slams en andere podia. Merlijn heeft een duidelijke, steeds veranderende visie op poëzie. Experimenteren binnen poëzie is naar zijn idee een mooi woord voor zoeken, maar niet weten waarnaar. Zodoende blijkt poëzie steeds vaker parallel te lopen met zijn levensloop. Michelle Bracke schrijft poëzie vanuit de drang om ' iets' om te zetten in taal, ongeveer zoals de muzikant 'iets' met een instrument probeert te ontvouwen. Michelle: “Zie het zo: ieder mens is eigenlijk bewust of onbewust op zoek naar dingen die de diepte van de geest raken, het 'wezenlijk iets' dat doorgaans door de ratio wordt beteugeld. Heroïne is een manier om je naar die verkapte uithoeken van je brein te brengen, poëzie is echter veiliger.”

 

terug «



 


Noordermaasberichten

Van tijd tot tijd stuurt Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) ons een bericht vanuit zijn woonplaats Rotterdam

Nieuwe bijdrage

Nummer 136 - De Plasmolens – de Ster en de Lelie

lees alle berichten hier »

 

lees zijn dagelijks gedicht op Knemulblog hier »


Het panorama
van Heerlen

Lees over 'Het panorama van Heerlen' en de tekenclub van Bernardinus > hier