Burgerzin

 

Manuel Kneepkens - Noordermaasberichten
Nummer 220 - 14 december 2021

 


 

 

Burgerzin

 

 

Een van de belangrijkste maatregelen in de strijd tegen de klimaatverandering is ...vlees vermijden.Wie vlees vermijdt, draagt er aan bij dat de uitstoot van broeikassen op aarde met tweederde vermindert.

Dus wat getuigt van ware burgerzin in onze tijd? Plantaardig eten! Maar de burgerzin van de van de gemiddelde burger in Nederland is ...zin in een Hamburger! De Hamburger is ons meest gegeten stukje vlees. Kortom als we de hamburger weten te vervangen, dan zijn we ecologisch een heel eind op de goede weg. Dat betekent dat wij een vega burger dienen te ontwikkelen zo smakelijk dat de burger niet of nauwelijks nog naar zijn hamburgertje taalt.

Plantaardig eten dus.
Ofwel de rapen zijn gaar.

Enige tijd geleden suggereerde ik daarom de gerenommeerde thuiskok Clariet Boeye , woonachtig aan het Rapenburg in Leiden, de gracht, waar ik ooit zelf heb gewoond, lang, lang geleden, tijdens mijn studententijd...waarom niet de Rapenburger ontworpen, een Leidse vegaburger?

Een week geleden heeft Clariet mij gemeld dat de Rapenburger tot stand is gekomen en ben ik van harte uitgenodigd om hem te komen proeven. Wat ik zeker ga doen!

Hoe dan ook, dit gaf mij de moed om mij aan een volgend vega burger-projekt te wagen. De eetbare Limburger. De vega Limburger. Een vega, vervaardigd in mijn geboortestreek.

Mijn idee daarover was een vega uitvoering van het befaamde Limburgse broodje zoervleisch. Gegaarde groente, in plaats van...? Maar het kan natuurlijk ook heel anders. Wel moest het broodje iets specifieks Limburgs hebben. Groente uit de streek,de asperge, bv.?

Ik schreef mijn Limburgse connecties aan.

Dit leidde zowaar tot een zéér positieve reactie, zie bijgaand recept van de Vega Limburger.

Dit gaf mij vervolgens de moed om mij aan de ultieme vega burger te wagen, de Rotteburger. De vega Rotterdammer. Een tegenhanger van het broodje Kapsalon, zoiets. Ja, maar hoe dan?

Laat mij weten wat u van het idee van de 'Rotteburger' vindt. Zo schreef ik op Rotterdam, Vandaag & Morgen.

Daar kwam één reactie op, eentje, die er beslist niet om loog:

Bij dezen ga ik de uitdaging aan om mee te denken uit welke ingrediënten de Rotteburger zou kunnen worden samengesteld

Veel fantasie is daar niet voor nodig, de naam is al een deel van de oplossing. Koop een Hamburger, een Big Mac, bij voorkeur bij MacDonalds.

Doe het zompige broodje open, pak de schoenzool eruit, die men daar hamburger noemt.
En pleurt die in de vuilnisbak.

Wat aan groente overblijft heeft een dusdanige slechte kwaliteit, dat die in aanmerking komt voor de Rottenburger. Verlepte veldsla, een gummi augurk en wat half bedorven uienringen.

Doe er wat piccalilly op om de verrotte smaak te camoufleren en de Rotteburger is gereed om te serveren.

Eet smakeloos.

Goede groet

Joop van de Hor

Exit de Rotteburger!
De naam van de (toekomstige) vega Rotterdammer dient om de juiste inhoud te krijgen, een héél andere te zijn, zoveel is duidelijk. Jana Beranová stelde mij voor: de Maasburger.
Dat bracht mij op de Maasstadburger, dat maakt de toekomstige vegaburger nóg duidelijker met Rotterdam verbonden.

Dus hier een herhaalde oproep: Culinair Rotterdam, ontwerp de Maasstadburger! Een vega burger zo smakelijk dat de Rotterdammer niet langer naar zijn Hamburger taalt …

Mijn denken over de vegaburger is inmiddels verder geëvolueerd. Dat kwam omdat mij opeens Andy Warhols befaamde uitspraak te binnen schoot: iedereen zijn fifteen minutes of fame.

Iedere burger zijn eigen – burger! ¹

Burgers van Nederland, maak uw eigen vega burger en schotel hem uw vrienden en geliefden voor. Dat is pas ware burgerzin!

Al die culinaire eenmens-burgeracties samen zullen we vast en zeker de Hamburger verslaan. Read my lips!

 

 

Recept van de vega Limburger

Mijn oproep aan culinair Limburg om een smakelijke vega Limburger te onwikkelen is inmiddels op grootse wijze beantwoord.
Door Gerard 'Sjraar' Peters, rustend chef-kok van het vermaarde tweesterrenrestaurant Prinses Juliana in Valkenburg (helaas al tijden gesloten). Zijn Consommé Orange, zijn Sole Julienne, zijn Steak Prince Bernhard waren toentertijd fameus tot 'in de Belgique'.

Na zijn pensionering is Sjraar zich gaan toeleggen op vegetarisch koken. En ook daarin wist hij al spoedig zichzelf te overtreffen. “Sjraar is het, die mijn generatie chef-koks tot vegetarisch koken heeft weten te brengen.” aldus Johnny De Boer van de Librije in Zwolle : “ Hij is qua vegetarisch de absolute meester in ons land”.

Hier volgt het Recept van Sjraar:

Uitgangspunt van zijn creatie: De mildgroene heuvels van Limburg met zijn zonnige aspergevelden, omringd door weelderige wijngaarden, dat alles moet in de Vega Limburger te proeven zijn..

Men neme een Italiaanse Bol en snijdt hem doormidden.

Besmeer de beide zijden met een pesto van dwerg-groenten.¹

Beleg de met pesto besmeerde onderzijde met Radijs ², Zonnebloem ³ en Erwten (4)

Leg daarop heerlijke, zacht gegaarde, lauw warme, rijpe aspergepunten,

En leg tot slot de met pesto besmeerde bovenkant op de zacht gegaarde asperge.

 

¹ Dwerggroenten: op basis van radijs, erwten, zonnebloem, noten, olijfolie, knoflook, citroen en edelgistvlokken

Was het Kleine Volkje homofiel?

Wie weet...

De verhouding van de zeven dwergen
tot Sneeuwwitje
was in elk geval louter platonisch
Niet Doc, Happy , Grumpy, Sneezy, Bashful,
Sleey of Dopey

maar de Prins van Lippe Biesterfeld
heeft Sneeuwwitjet ontmaagd

² Radijs: pittig en peperig versterkt spierweefsel,stimuleert het sapverteringsstelsel en verbetert het

Tuin van Eden
waarin gelukzalig
thuiskokkin Eva en haar naakte minnaar
monsieur Adam

het dejeuner sur l'herbe

van Ma & Pa Radijs

³ Zonnebloem: verse, nootachtige smaak, herstelt spierweefsel, helpt de darmflora gezond te houden en is een natuurlijk slijmoplossend middel voor congestie

Zonnebloemen,,vraag God
of hij Vincent van Gogh
schilderen wil... en kan!

4) Erwten: zoet en knapperig, rijk aan antioxidanten en caroteen, stabiliseert de bloedsuikerspiegel van diabetici

Wie kust haar wakker
de eco-prinses op de erwt?

 

Manuel Kneepkens

 

 

terug «

 
     


 

Noordermaasberichten

Van tijd tot tijd stuurt Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) ons een bericht vanuit zijn woonplaats Rotterdam

lees alle berichten hier »