2 > Pand Kneepkens, Dr. Poelsstraat

 

Schunck was warenhuis nummer 1 van Heerlen. In 1956 schilderde de Tekenclub van het Bernardinuscollege o.l.v. van Henk Fonville op het dakterras van het Glaspaleis, toen beter bekend als het warenhuis Schunck, het fameuze 'Panorama van Heerlen'.
Van de Tekenclub maakte op dat moment deel uit de later bekend geworden Nederlanders Harrie Geelen, Rudy Groen, Hubert-Jan Henket, Pé Hawinkels en Manuel Kneepkens.
Voor meer informatie over het 'Panorama van Heerlen' en de Tekenclub > klik hier

Mijn grootvader en later mijn oom dreven het warenhuis Kneepkens, dr. Poelsstraat 29. Warenhuis nummer 2 in Heerlen, slogan: Haal het bij Kneepkens - Heerlen/Gulpen. Er was een (klein) filiaal in Gulpen.
Die warenhuizen Schunck en Kneepkens hielden elkaars prijzen natuurlijk scherp in het oog. Daartoe diende een lichte vorm van ‘spionage bij de concurrent’. Mijn oom kon daar zijn eigen kinderen niet voor gebruiken. Die waren te bekend. Daarom werd ik, het ‘neefje uit Terwinselen’, er op uitgestuurd om bij Schunck te gaan kijken wat daar de nylons kosten. Daar ging mijn oom dan een dubbeltje onder zitten!

Het voormalig winkelhuis Kneepkens voor textiel en kleding was ontworpen door F. Peutz in 1939. Het was gekoppeld aan de oorspronkelijke vestiging van Kneepkens gelegen aan de Akerstraat. Voetgangers konden vanuit de oude winkel doorlopen naar de nieuwe vestiging aan de achterkant. Vier verdiepingen hebben een grote glazengevel en er zijn paddenstoelkolommen toegepast net als bij het modehuis Schunck, ook ontworpen door Peutz. Daarom wordt dit pand ook wel het 'kleine glaspaleis' genoemd.

De nieuwbouw aan de Dr. Poelsstraat ‘Pand Kneepkens’ geheten, was van de hand van de stadsarchitekt van Heerlen, Peutz, die ook het Glaspaleis heeft ontworpen. Het is heden een cultureel monument van het Nieuwe Bouwen.
Het was voorzien van een lift. Die werd bediend door ‘ome Jaap’ een reus van een Amsterdammer, tevens de klusjesman van de zaak. Hij resideerde in de kelder, bij een al even reusachtige verwarmingsketel, die hij brandend moest houden. Met kolen, uiteraard.

 


 

Sonnet voor Heerlen

Heerlen stad
- schachten aan de horizon
- kolen, dagelijks 1000 ton -
heuvels houden je nauw omvat

Heerlen, stad
flats, bleek beton, happen brutaal
naar de zon
bedekt door mijnvuil, dat alles bespat

Heerlen, trots kun je wijzen
op pancratius, peutz en je winkelpaleizen
waartussen je raadhuis mag staan

Heerlen, ik roem je met ijver
in het water van de weltervijver
spiegelt zich doodstil de maan

 

terug «

 

 


 

Noordermaasberichten

Van tijd tot tijd stuurt Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) ons een bericht vanuit zijn woonplaats Rotterdam

lees alle berichten hier »