Uitgaven Heerlense Lente

 

 

Uitgeverij Jetzes en Robroek

Uitgeverij Jetzes en Robroek biedt beginnende auteurs de gelegenheid om onder voorwaarden een bundel met eigen werk samen te stellen die tevens een aantrekkelijke vormgeving heeft. De bundel komt niet in de handel maar kan gebruikt worden als een soort visitekaartje waarmee men zich kan presenteren bij het publiek en, eventueel, een echte uitgeverij.

De bundels zijn ondergebracht bij de serie 'Hic Enda Thu', afgeleid van één van de oudste zinnetjes uit de Nederlandse taal: 'Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic enda thu wat unbidan we nu', oftewel: 'Alle vogels zijn nesten begonnen behalve jij en ik; waar wachten we nog op'.

De serie staat onder redactie van Hennie Jetzes en Leonie Robroek.
De omslag is iedere keer een andere uitsnede uit dezelfde foto van Hennie Jetzes.

Tot nu toe zijn er zeven deeltjes verschenen.

           

 

1 - Leo Henderikx - (ge) dicht-erbij
2 - Lide Busio - als ik
3 - Mieke Anne Körpel - laat mij slapen
4 - Anita Seo - ijzel omlijnd
5 - Toon Vis - doosje omgevingsgeluiden
6 - Merlijn Huntjens - ja, blokfluit
7 - Marjolein Steinen - daglicht

Voor een recensie van de bundel van Toon Vis > klik hier

Zo begon het

In 2008 schreef ik, samen met Hans van de Waarsenburg, het boek 'We moeten nog naar dat land reizen' over de 40-jarige geschiedenis van literaire festivals in Zuid-Limburg. Ik kwam er achter dat er in de Nederlandse literatuur nog niets geschreven was over het ontstaan van literaire festivals zoals we die nu kennen. Ik heb er dus een stuk tekst voor moeten schrijven. Voor deze tekst heb ik onder andere gebruik gemaakt van een essay van Jerome Rothenberg. Ik vond het aardig deze tekst bij de presentatie van het boek aan het publiek aan te kunnen bieden. Voor de vormgeving gebruikte ik een concept die daarna voor alle bundels is gebruikt. Het boekje is alleen iets breder dan de bunels die daarna verschenen.
Op de omslag kwam een uitsnede van een door mij gemaakte foto. Ook dit idee is eigenlijk daaarna altijd toegepast.
Het boekje verscheen bij de voor deze gelegenheid opgerichte uitgeverij 'Heerlen a/h water'.

Zoals gezegd behandelde het boek de 40-jarige geschiedenis van literaire festivals. Dus vond ik dat er ook een festival gehouden moest worden. Dat werd 'Heerlense Lente'. Op 31 maart 2011 werd dit festival al weer voor de vierde keer gehouden.
Ter gelegenheid van dit festival stelde ik een bloemlezig samen. De vormgeving is weer hetzelfde als dat van het Jerome Rothenberg-boekje. De breedte is nu zoals de later verschenen boekjes. Het is alleen langer. Dit kwam door de hoeveelheid tekst. Er waren 13 deelnemers en door de langere lengte werd de bundel niet te dik.

 

 

Heerlense Lente-serie

tekst

   

 

John Bovendeert - 2spraak
Toine Vreuls - Stille kogels
Lukas Lemmens - Niemandsland

Leo Herberghs

Op 3 oktober 2009 werd Leo Herberghs door het college B&W van Heerlen benoemd tot 'Eredichter voor het leven van de stad Heerlen'. Tevens werd er een plaquette met een gedicht van hem onthuld. Tevens vond er een presentatie plaats van een gefilmd portret van Leo Herberghs met de titel 'Herfst in Mechelen'.

Ter gelegenheid van deze gebeurtenissen verscheen het gedicht waarnaar het portret genoemd is in een eenmalige oplage van vijftig stuks.

Voor de vormgeving koos ik hetzelfde concept als de Heerlense Lente-serie.

 

 

terug «

 



 

Noordermaasberichten

Van tijd tot tijd stuurt Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) ons een bericht vanuit zijn woonplaats Rotterdam

lees alle berichten hier »