Harrie Geelen - Imme enz.

 

Harrie Geelen Imme enz

 

Op zaterdag 28 oktober 2017 werd in het park van het Burgemeester De Hesselleplein te Heerlen een kubus, waarop een gedicht van Harrie Geelen staat vermeld, onthuld. De onthulling vond plaats door wethouder Barry Braeken, in het bijzijn van Harrie Geelen en diens vrouw, de bekende kinderboekenschrijfster Imme Dros.

Ter gelegenheid van deze gebeurtenis verscheen bij Azul Press het boek 'Imme enz', een bloemlezing uit zijn werk en beelden door hem zelf gekozen.

Boekgegevens

Teksten en prenten: Harrie Geelen
ISBN: 978-94-92401-16-8
Formaat: 22x27 cm
88 pagina's
nur 306
Prijs: € 25,00

 

Voor meer informatie over zijn kubus,
kijk op de deze site > hier

Voor meer informatie over Harrie Geelen, zijn route door Heerlen en de Bernardinus-tekenclub en hun panorama van Heerlen > kijk op deze site hier

 

Harrie Geelen (Heerlen, 1939) is regisseur, animator, illustrator, scenarioschrijver en componist/tekstdichter. Hij werkte 35 jaar bij Toonder Studio’s als scenarioschrijver, regisseur, designer en tekenfilmer. Zodoende is hij betrokken geweest bij de speelfilm ‘Als je begrijpt wat ik bedoel!’. Al eerder regisseerde hij de (trucage)speelfilm ‘Pinkeltje’. Voor zijn oeuvre kreeg een Gouden Harp, een Gouden Kalf en vele andere onderscheidingen. Hij schreef o.a. ‘Oebele’, ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer’, ‘Q&Q 1‘ en ‘Q&Q 2’, ‘De Sommeltjes’ en voor André van Duyn, Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Adèle Bloemendaal, Herman van Veen, Edwin Rutten en Leen Jongewaard. Voor Frank Groothof maakte hij de liedteksten voor meerdere opera’s. In 1983 won hij een Gouden Kalf voor zijn tekenfilm ‘Getekende Mensen’. In 1998 en 1999 maakte hij ‘Carmen en ik‘, die in Wenen een eerste prijs behaalde.

Geelen is getrouwd met de schrijfster Imme Dros. Voor de meeste van haar boeken verzorgde hij de illustraties. Er verschenen ook regelmatig prentenboeken die door hem zelf zijn geschreven. Zijn laatste grote televisiefilm was een bewerking van haar boek ‘Annetje Lie in het holst van de nacht’. Hij won tweemaal een zilveren griffel, eenmaal de gouden penseel en eenmaal een zilveren.

Bij uitgeverij Van Oorschot verscheen ‘Het nijlpaard Ellende’ en ‘Ooms en tantes / tantes en ooms’. Beide romans spelen zich af in het Heerlen van zijn jeugd.
Hennie Jetzes heeft er een route door Heerlen van gemaakt. Deze is op deze site > hier te zien

 

De Ambachtsschool

De ambachtsschool kijkt in de Ambachtstraat
en ligt breeduit langs het De Hesselleplein.
Zou er nog meer van te vertellen zijn,
behalve dat het gebouw bergaf gaat?

De koepel is een kleine overdaad.
Hij lijkt het meeste op een baldakijn
geschapen voor een sultan die op zijn
lievelingsolifant de stad doorwaadt.

Ik vind hem steeds terug na al die jaren
op elk schilderij van mij met een stad.
Hij staat voor eeuwig in mijn hart gebrand.

Dat komt ervan, van al dat lange staren
naar verre wolken of ik weet niet wat.
Of mijn geheugen is een olifant.

 

Harrie Geelen

 

 

terug «

  

Noordermaasberichten

Van tijd tot tijd stuurt Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) ons een bericht vanuit zijn woonplaats Rotterdam

lees alle berichten hier »