Sla de wolven, herder ! – Over Lupofilie

 

Manuel Kneepkens - Noordermaasberichten
Nummer 252 - 21 november 2022

 


 

 

Sla de wolven, herder ! – Over Lupofilie

 

 

'Sla de wolven, herder!' is de titel van een ooit veel gelezen roman van Theun de Vries. Die titel hanteer ik hieronder als leidraad in een klein vertoog over de Wolf'.

De terugkeer van de Wolf (Canis Lupus) in Nederland (na 150 jaar!) wordt luid toegejuicht door een club enthousiaste lupofielen. Een lupofiel is iemand die van wolven houdt. Lupofielen hebben dan ook aan twee Sprookjes een grondige hekel. 'Roodkapje en de Wolf' en 'De Wolf en de 7 Geitjes. Ook Donald Duck, een Vrolijk Weekblad, vindt in hun ogen geen genade. Daarin prijkt immers het stripverhaal van Midas de Wolf. De Grote Boze Wolf, die almaar het huisje van de drie biggetjes Knir, Knar & Knor om wil blazen om ze te pakken tel nemen … en ze op te peuzelen.

Nee van dat soort teksten houden de lupofielen niet, waar daarin blijkt hun lievelingsdier de verpersoonlijking van het kwaad. Onterecht, vindt de lupofiel. Want de wolf is juist bij uitstek een sociaal dier en ... mensenschuw.

Helaas, ook de lupofielen blijken ons Sprookjes te vertellen. Want de werkelijkheid blijkt anders. De wolf laat momenteel een spoor van dode schapen achter. En er is inmiddels ook een pony gedood en een (pas geboren) kalf. En mensenschuw blijkt hij ook al niet. Hij wordt door fietsers in de Veluwe op de fietspaden aangetroffen. .

Is Nederland recent een Wolvenland geworden? Welnee Nederland was dat altijd al. Ook in de tijd dat de wolf in het Nederlandse landschap ontbrak, was Nederland niettemin toch een Wolvenland... En vandaag de dag is Nederland meer Wolvenland dan ooit!

Ik doel hier op een speciaal soort wolven onder ons, de geldwolven (Lupus pecuniae) Allereerst onze bankiers. Types die zichzelf almaar fêteren met bonussen en gouden handdrukken. Zeer ten onrechte. Nederland is mede dank zij hun disfunctioneren een Narcostaat. De revenuen ( maffiageld!) van 'het witte spul' (cocaïne) dat in Rotterdam continu de haven binnenkomt, worden in Amsterdam, op de Zuidas, wit gewassen.

Vervolgens heb je dan de wolven in schaapskleren. Al die bestuurders van onze ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en woningbouwverenigingen die zichzelf salarissen hebben toegemeten ver boven de Balkenende-norm!

En dan heb je ook nog Sywert de mondkapjeswolf...

De wolf is een Europees-rechtelijk beschermd dier. Je kunt hem niet zomaar wegkrijgen uit Nederland . Gelukkig hebben we als premier een gerenommeerd kenner van geitenpaadjes. Mark Rutte weet vast wel een geitenpaadje te vinden om de wolf af te voeren...

Maar dan ook doorzetten, Mark! Niet alleen de gewone wolf, àlle wolven!

Maar.. gaat dat laatste ook gebeuren? Helaas, onze premier is te betitelen als een (crypto)lupofiel. Want ...al te bedreven om de kool en de geit te sparen.

Als Nederland werkelijk af wil van zijn wolven, dan zal het allereerst een geitenpaadje moeten vinden voor het heengaan van lonely woolf Mark Rutte...

Sla de wolven, Nederland, sla ze hard!
( JoopBNN-VARA, 14- 11- 2022, bewerkt)

*

De Wolf

Herfst, de grote Boze Bladenman
lacht je toe, zijn bek vol vale, gele tanden

Hoor, hoe hij het eeuwig lijk van Donald Duck
je brievenbus in kiept

gebalsemd in Californië, ingevroren
in naam van je jeugdgod Walt Disney

Ach, je kust haar niets vermoedend
de kleine, boze lipjes ten afscheid

je Kleine Boze Wolfje
voor het front van de Diergaardepoort

haar schoolkindmond kauwgumblauw
en/of een toverbal obool onder haar tong

eerst gloedvol roodkapjesrood
dan stiefmoederlijk gifgroen

dan sneeuwwit

dan op!

Naïeve vader

Homo Homini Lupus!.

Zak-
geld
betaald

aan de volle mond

van de vollemaans-

wolf
Adolfs bloed hond?

 

 

Manuel Kneepkens

 

 

terug «

 
     


 

Noordermaasberichten

Van tijd tot tijd stuurt Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) ons een bericht vanuit zijn woonplaats Rotterdam

lees alle berichten hier »