Dansen en Rhytmen

Frans Erens heeft rechten onder andere in Parijs gestudeerd. Gedurende die tijd maakte hij kennis met de toenmalige Franse literatuur en ontmoette ook een aantal jonge Franse kunstenaars.
In Parijs leerde hij ook het 'gedicht in proza' kennen.

Na ruim twee jaar keerde hij terug naar Nederland en ging in Amsterdam wonen. Samen met de kunstenaar Isaac israels maakte hij lange zwerftochten door nachtelijk Amsterdam wat hem inspireerde tot het schrijven van prozagedichten. Deze publiceerde hij publiceerde in het literaire tijdschrift 'De Nieuwe Gids'. In 1892 informeerde hij bij Willem Versluys, uitgever van onder andere 'De Nieuwe Gids', of deze interesse had om deze teksten uit te geven onder de titel 'Dansen en Rhytmen'. De bundel verscheen uiteindelijk in 1893.

Tot nu toe zijn er drie drukken verschenen.
Frans Erens heeft na 1893 nog enkele prozagedichten geschreven, maar deze zijn niet opgenomen in latere drukken.

 

Eerste druk (1893)

De bundel bevat de prozagedichten en het verhaal 'Berbke'.
Het verhaal 'De conferentie' verscheen in 1890 in 'De Nieuwe Gids' en veroorzaakte in Limburg nogal wat commotie. Reden voor Erens om het niet op te nemen.
Er verscheen een gebonden en een ingenaaide editie. De oplage van beide edities is niet bekend. Een uitgever van dergelijke boeken liet wel vaker slechts een gedeelte innaaien en binden. Als de voorraad op was en er nog vraag naar een editie was liet hij een nieuwe partij innaaien of binden.
De prijs van de gebonden editie was ƒ 2,25 en de niet-gebonden editie kostte ƒ 1,50.
Isaac Israels maakte de omslagen van beide edities.

 
     

Tweede druk (1925)

In 1925 verscheen bij Leiter-Nypels te Maastricht de tweede druk. De oplage bedroeg 220 stuks, waarvan 20 niet in de handel.
Nu werd 'De Conferentie' wel opgenomen maar viel 'Berbke' af omdat dit verhaal een jaar eerder reeds in een afzonderlijke uitgave was herdrukt. De Maastrichtse kunstenaar Henri Jonas maakte voor deze editie een in hout gesneden portret van Frans Erens.

In 1941 wilde Leiter-Nypels een derde druk uitgeven. Gezien de omstandigheden, is het er niet van gekomen.

 
     

Derde druk (1989)

In 1989 verscheen als 28ste goodwill uitgave van drukkerij Rosbeek te Nuth de derde druk, uitgegeven t.g.v. de uitreiking van de tweede Frans Erens-prijs (aan Anton Koolhaas).
Deze druk bevat alles wat Frans Erens voor de bundel had bedoeld, te weten een 'Voorbericht tot Dansen en Rhytmen', de prozagedichten en de verhalen 'Berbke' en 'De conferentie'.
Het 'Voorbericht tot Dansen en Rhytmen', overigens een tekst van slechts vier alinea's, had Erens om onbekende redenen in portefeuille gehouden.
Er verscheen tevens een deel 2 waarin alle essays van Lodewijk van Deyssel over 'Dansen en Rhytmen' zijn opgenomen.

 
 
3e druk - deel 1  
 
3e druk - deel 2  

 

 

terug «

 

 


 

Noordermaasberichten

Van tijd tot tijd stuurt Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) ons een bericht vanuit zijn woonplaats Rotterdam

lees alle berichten hier »