Reeds bestaande literaire wandelingen in Zuid-Limburg

 

Maastricht - Jekerparkpoëzie

Voordat de Jeker in de Maas stroomt is het laatste stuk omgetoverd tot een nieuw park: het Jekerpark.
Bij elk van de vijf toegangswegen van het park is een gedicht in Belgische hardsteen geplaatst.
In 2004 vond de onthulling plaats van de 'gedichtenstenen'.
De dichters zijn Pierre Kemp, Frans Budé, Wiel Kusters, Hans van de Waarsenburg en de winnaar van een poëzieprijsvraag Erik Solvanger.

De gedichten werden gebundeld in een speciale uitgave.

   

 


 

Maastricht - Pierre Kemp wandelroute

Deze poëziewandeling in zestien gedichten door Wyck en Maastricht is geheel gewijd aan de Maastrichtse dichter Pierre Kemp.

De brochure is een uitgave van VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) en te verkrijgen bij de plaatselijke VVV.
De brochure kost € 2,-.

   

 


 

Maastricht - Met dichters door Maastricht
Een literaire wandeling voor jongeren

'Je gaat dadelijk een literaire wandeling maken door Maastricht, een wandeling met aandacht voor schrijvers en egdichten. Door de eeuwen heen is er heel wat geschreven en gedicht in en over Maastricht. Dat zul je merken als je de route volgt'.
Het boekje uit 2004 is samengesteld door Jet van Aalst en Nelie Krikke en is te koop bij Centre Céramique te Maastricht en kost € 2,50.

   

 


 

Valkenburg - Gedichtenroute

Op 29 juni 2008 werd te Valkenburg de plaatselijke Gedichtenroute officieel in gebruik genomen. Een werkgroep 'Gedichtenroute' van de Stichting 'Beeldende Kunst Buiten in Valkenburg' heeft deze route uitgestippeld. Eerst zijn de locaties gekozen, daarna steeds een bijpassend gedicht. Op elf locaties langs de Geul in Valkenburg aan de Geul, vanaf de Gronseleput bij de Keutenberg, stroomafwaarts richting Groeve Curfs in Geulhem, zijn gedichten van bekende Nederlandse en Vlaamse dichters aangebracht op een zuiltje of paneel.
De route is zonder de terugweg ruim 10 km lang, dus als je terug moet naar je fiets of auto zo'n 20 km.

De dichters zijn Paul van Ostaijen, Jan Emmens, Herman de Coninck, Hans Andreus, Jan Hanlo, Pierre Kemp, Joke van Leeuwen, Rutger Kopland, Ida Gerhardt, Paul Hermans en Leo Herberghs.

De folder met de route is te verkrijgen bij het VVV-kantoor te Valkenburg en te downloaden op internet.
De Gedichtenroute verschijnt later als uitgebreid boekje.

   

 

Gedicht 'Excuse' van Pierre Kemp - Theodoor Dorrenplein, Valkenburg Gedicht ''s Morgens' van Jan Hanlo - Molen van Schyns, Valkenburg

 


 

Voerendaal - Wandelroute de Roode Draed

De gemeente Voerendaal heeft samen met dorpsdichter Peter Crombach en VVV Zuid-Limburg een unieke beleveniswandeling ontwikkeld.
De wandelroute 'De Roode Draed' voert langs de vele karakteristieke carréboerderijen en langs de grootste Romeinse Villa van Noord-West Europa. Tevens verbindt deze poëtische wandelroute de vijf kastelen in Voerendaal als eens rode draad in het glooiende landschap.
De gedichten en teksten die de wandelaar onderweg tegenkomt laten u bovendien op bijzondere wijze genieten van de prachtige omgeving, waardoor deze route tevens een persoonlijke beleving wordt met een eigen verhaal.
De brochure 'De Roode Draed' kost € 3,- en is verkrijgbaar bij de infopunten van VVV Zuid-Limburg.

   

 

Voerendaal - De Achteromkijkroute

De Achteromkijkroute is de tweede themaroute binnen de gemeente Voerendaal.
Voor liefhebbers van rust, historie en natuurschoon is het plateau van Ubachsberg een uniek stukje Limburg. Tijdens de wandelroute kan de wandelaar, zowel vooruit- als achteromkijkend, genieten van tijdloze panorama's en historische bezienswaardigheden. De wandelaar kan letterlijk over zijn schouder achteromkijken in de tijd.
De brochure kost € 3,- en is verkrijgbaar bij alle VVV-kantoren in Zuid-Limburg en via de website van de gemeente Voerendaal en VVV Zuid-Limburg.

   

 


 

Gulpen-Wittem - Gedichtenroute Geuldal

De Geul is maar een kleine rivier, maar zonder de Geul had het Zuid-Limburgse landschap er toch heel anders uitgezien.
Dit hechte geheel van rivier, landschap en al eeuwenlange menselijke bewoning wordt langs deze route van 12 km in de schijnwerpers gezet door gedichten die u laten ontdekken hoeveel facetten die relatie heeft.

De gedichten zijn van onder andere Paul Hermans, Rutger Kopland, Bernlefen Mark Boog.

Uitgave: Werkgroep Gedichtenroute Geuldal, Gulpen-Wittem

   

 


 

 


 

Noordermaasberichten

Van tijd tot tijd stuurt Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) ons een bericht vanuit zijn woonplaats Rotterdam

lees alle berichten hier »