De Kankerpremier

 

Manuel Kneepkens - Noordermaasberichten
Nummer 307 - 20 mei 2024

 


 

 

De Kankerpremier

 

Nederland Kankerland! Er wordt wat afgekankerd in Nederland. Van oudsher. Niet in het minst op de politiek en de politici. Tot nu toe was dat kankeren een vrijwillige zaak. Je kon dat doen, je hoefde dat niet. Dat is niet neer zo. Kankeren is inmiddels een soort van plicht, want we krijgen... een kankerpremier.
Dat zat er dik in. Want de desbetreffende persoon wordt voorgesteld door de rechts-populist Geert Wilders en 'het rechtspopulisme is de kanker van de democratie'. Wat is het anders?
En de naam van de beoogde kankerpremier luidt Ronald Plasterk, beroep: kankeronderzoeker...

Wilders, die hem als leider van de grootste formerende partij mocht nomineren noemde Plasterk ‘een integer persoon'. Het tegendeel is het geval.
Dat laat 'de zaak van het patent' zien.
Die zaak, door de NRC onthuld, mag inmiddels als algemeen bekend worden beschouwd..

De vinding die Plasterk liet patenteren – een manier om een op de persoon toegesneden kankervaccin te maken – blijkt namelijk sterk te leunen op een database ontwikkeld door microbioloog Jan Koster, werkzaam aan het Amsterdamse UMC. Plasterk liftte doodleuk op Kosters wetenschappelijke inspanningen, toen hij het patent aanvroeg en er omheen een bedrijf oprichtte. Een bedrijf dat hij en zijn zakenpartners vervolgens voor 32 miljoen verkochten aan de farmaciefirma CureVac. Let wel: de kennis ten grondslag aan het patent is verworven aan een overheidsinstelling (dus op grond van ons belastinggeld).
Maar daar is de opbrengst van het patent niet naar toegegaan.

Kankeronderzoek is behalve een hoogst noodzakelijke, ook een zeer dure zaak. Dat soort onderzoek zou een financiële injectie van 32 miljoen goed kunnen gebruiken. Maar nee, het geld is verdwenen in de portemonnees van de heer Plasterk en zijn zakenpartners. Onbegrijpelijk dat daar nooit Kamervragen over zijn gesteld. Dat zou alsnog kunnen én moeten.

Het UMC, eindelijk wakker geworden, stelt een onderzoek in naar de gang van zaken. Maar dat is de slager die zijn eigen vlees keurt! Het is namelijk niet in het minst te danken aan de bestuurlijke laksheid van het UMC, dat Plasterk het patent kon kapen. Het instituut, dat mijns inziens hier in de eerste plaats onderzoek naar moet doen, is het Openbaar Ministerie. Dat is immers het instituut in een democratische rechtstaat, dat een grondig vermoeden van een misdrijf dient te onderzoeken. Inmiddels blijkt er aangifte gedaan (wegens valsheid in geschrifte). Dus wie weet, komt het OM in actie.
Ons gewone burgers rest naming and shaming.
Er kan niet langer met meel in de mond worden gesproken. Het dient openlijk gezegd.
Plasterk is iemand die zich verrijkt heeft over de ruggen van kankerpatiënten. Demagogisch? Helaas, niet.
Zo stond Plasterk op het punt de techniek uit testen op vijftien Nederlandse longkankerpatiënten, net op het moment, toen CureVac het bedrijf kocht en … de proef vervolgens afblies. De patiënten hadden het nakijken, merkte de NRC droogjes op.
In een beschaafde staat kan een dergelijk immoreel persoon per definitie geen minister-president zijn. Dus niks Plasterk, niks kankerpremier!
Rechtspopulisten, het is niet anders! Wen er maar aan!

 

 

Manuel Kneepkens

 

 

terug «

 
     


 

Noordermaasberichten

Van tijd tot tijd stuurt Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) ons een bericht vanuit zijn woonplaats Rotterdam

lees alle berichten hier »