De Messias-bonus

 

Manuel Kneepkens - Noordermaasberichten
Nummer 284 - 9 september 2023

 


 

 

De Messias-bonus

 

 

Bij de komende verkiezingen speelt de Premier-bonus geen rol, doodeenvoudig omdat de zittende premier Mark Rutte niet aan de verkiezingen deelneemt.

Maar.. een ander bonus speelt ditmaal des te meer. De Messias-bonus.

Om als politicus de Messias-bonus te krijgen moet 'het volk' die politicus natuurlijk wel als een Messias zien. Pim Fortuyn werd in zijn tijd zo gezien. Niet in het minst door hemzelf.

In de documentaire 'De Messias' van Fons de Poel en Marcel Roele werden interviews met twee intieme vrienden van Fortuyn gecombineerd met minder bekende archiefbeelden uit talkshows, waarin Fortuyn vertelde over de opdracht die hij had om het land te helpen: “Iedereen heeft een opdracht in zijn leven. Ik denk dat je die van God krijgt.” Volgens theoloog Coen Wessel aan het woord in de documentaire had Fortuyn verwantschap gevoeld met de verworpen kant van Christus “ die door het establishment van zijn tijd bespot, veracht en weggeworpen werd...” Historicus Henk te Velde zag parallellen met het messianisme van Abraham Kuyper en andere 19e eeuwse emancipatieleiders. Opmerkelijk is de beschrijving door Fortuyns goede vriend Jan 't Hooft van de nacht nadat Fortuyn een smerige taart over zich heen had gekregen tijdens een persconferentie: “ Het leek wel Jezus' lijden in de Hof van Olijven.”

Na Pim heeft Thierry Baudet de Messiasbonus gehad. Op hem hebben talloze 'Messianisten' gestemd, zonder ook maar in het minst idee te hebben, waar deze uiterst rechts-populistische man eigenlijk precies voorstond. Maar Baudet en zijn Forum voor Democratie gingen steeds stuitender dingen doen. Wat nu? Waar moesten de Messianisten nu naar toe? Gelukkig stond de volgende Messias al voor hun klaar om hen met open armen te ontvangen. Ditmaal een Vrouwelijke: Caroline van der Plas en haar BBB. De liefde duurde niet lang Want er was alweer een nieuwe Messias opgestaan, waar zij zich al lemmingen op konden storten: Pieter Omtzicht. Diens NSC is een partij die hoge mate het oude CDA is in een nieuwe jasje . Maar dan weten ze niet c.q. willen ze niet weten. Pieter is de Nieuwe Messias. Punt. Uit.

Omtzigt roept dat hij noch premier nog Messias wil zijn. Het zal niet helpen Zijn positie doet denken aan die van de hoofdfiguur in Monty Pythonfilm “ The Life of Brian,” die per se geen volgelingen wil hebben, maar hoe meer hij dat roept, hoe meer hij er achter zich aan krijgt... De werktitel van de ironisch-satyrische film 'The Life of Brian” was “The Life of Jesus”. Maar met die titel durfde Monty Python uiteindelijk niet de bioscopen in te gaan. Maar de naam Brian koos men niet toevallig..

De Kelten hadden een boomcultus. De naam Brian verwijst naar Bran, een boomgod. (ook de naam Brandaan verwijst daarnaar ). De Kelten waren zo makkelijk tot het christendom te bekeren omdat Jezus, aan het hout gehangen, hen voorkwam als een soort van boomgod.

 

 

Manuel Kneepkens

 

 

terug «

 
     


 

Noordermaasberichten

Van tijd tot tijd stuurt Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) ons een bericht vanuit zijn woonplaats Rotterdam

lees alle berichten hier »