Heerlense Lente 2012

   

Cultuurhuis Heerlen
Donderdag 29 maart 2012

 

Persbericht programma

 

Op donderdag 29 maart vindt in het Cultuurhuis, Sittarderweg te Heerlen het literaire festival Heerlense Lente plaats. Aanvang is om 19.30 uur en de entree is gratis. Speciale gasten tijdens het, inmiddels alweer, vijfde literaire festival zijn Emile Hollman (Heerlen, 1964) en oud-gedeputeerde Ger Kockelkorn (Kerkrade, 1943).

Eind vorig jaar verscheen van Emile Hollman zijn langverwachte debuutroman ‘Zilver & Antraciet’. Vele lovende recensies volgden. ‘Het is een literaire parel die vlot leest. Het boek is een eerbetoon aan de mijnwerkers’, Het Belang van Limburg over deze roman. ‘Opmerkelijke debuutroman van Emile Hollman.’, aldus het magazine Chapeau. ‘De mijnen als een rauw decor’ (De Limburger). Deze maand nog riep de internetsite ‘Heerlen vertelt’ dit boek uit tot het boek van de maand. ‘Zilver & Antraciet’ is een intrigerend en schokkend boek over twee jongens die tot elkaar worden veroordeeld tegen het decor van de voormalige Oostelijke Mijnstreek. Voor de een lonken de mijnen, de ander wil dichter worden. Noodgedwongen zoeken ze houvast bij elkaar, bij God in de hemel en diens plaatsvervanger op aarde. Op de dag dat de een eindelijk mag afdalen in de zwarte diepte, reist de ander naar het licht. Emile Hollman (Heerlen, 1964) werkt onder meer als eindredacteur voor cultureel maandblad 'Zuiderlucht' en schrijft columns voor de Limburgse dagbladen. Vanavond zal hij iets vertellen over zijn roman en zijn inspiratiebronnen. De verhalen die Paul Arends aan Emile Hollman vertelden waren de aanleiding om dit boek te schrijven. Ook Paul is deze avond aanwezig. Samen met Ger Kockelkorn zal Emile Hollman tevens de sfeer in de toenmalige Mijnstreek beschrijven, dat tevens het decor is waarbinnen de roman zich afspeelt.

Van de jonge Heerlense dichter Merlijn Huntjens zal vanavond zijn eerste bundel worden gepresenteerd. Hij zal hieruit enkele gedichten voordragen en hierbij begeleid worden door Maartje Dekker op piano.
Toine Vreuls is inmiddels uitgegroeid tot onze vaste columnist die ons graag een spiegel voorhoudt.
Verder doen mee Mieke Korpel, van wie het boekje ‘Laat mij slapen’ is verschenen, Anita Seo-Dornbach, boek ‘IJzel omlijnd’, Leonie Robroek (voordracht poëzie) en Paul de Bruyn (voordracht poëzie). Daisy Gisberts heeft eveneens toegezegd mee te doen aan de Heerlense Lente. Zij draagt een verhaal voor.
De muziek zal worden verzorgd door Trees Verburg-König op piano en accordeon. Maar ze zal ook proza van haar ten gehore brengen.

 

 
Hennie Jetzes en Ger Kockelkorn   Emile Hollman
 
Merlijn Huntjens   De reeks wordt steeds langer

  

Noordermaasberichten

Van tijd tot tijd stuurt Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) ons een bericht vanuit zijn woonplaats Rotterdam

lees alle berichten hier »