Heerlense Lente 2010

   

Theater Lexor

Woensdag 24 maart
Charles Krutzen 50

Donderdag 25 maart
Write now! Heerlen, een schrijfwedstrijd voor jongeren 

Vrijdag 26 maart
Heerlense Lente

Zaterdag 27 maart
Een avond met de poëzie van Lukas Lemmens

Zondag 28 maart
Een Woordenwandeling met als thema 'De poëzie van Leo Herberghs'

 


 

Persbericht programma

 

Woensdag 24 maart - Charles Krutzen 50

Charles Krutzen noemt zich een 'artiste multidisciplinaire'. Hij schrijft gedichten, hij is bezig met klank- en videokunst; elektronische noise, performance, grafische vormgeving en staat bekend als Dada-vertolker. Hij treedt regelmatig op in ons land maar ook in het buitenland.
Krutzen werd op 28 februari 1960 geboren te Heerlen waar hij nog steeds woont. Deze eigenzinnige kunstenaar wordt dit jaar dus 50 jaar. Voor zijn vrienden en collega's reden om hem eens in het zonnetje te zetten en hem een programma aan te bieden. Het belooft een gevarieerd programma te worden. Natuurlijk zal Charles Krutzen ook zelf optreden.
En u kunt bij dit alles aanwezig zijn.

Aanvang: 20.30 uur
Entree: gratis  


 

Donderdag 25 maart - Write Now! Heerlen

Write Now! is een schrijfwedstrijd voor jongeren van 15 tot en met 24 jaar. Met 18 voorronden door het hele land, waarvan 3 in Vlaanderen, is het een goede opstap in de literaire scene. Ook in Heerlen vindt een voorronde plaats.
Vanavond vindt de prijsuitreiking van Write Now! Heerlen in het Glaspaleis plaats. We nodigen u hierbij van harte uit om bij deze prijsuitreiking aanwezig te zijn. Natuurlijk zijn ook familie en vrienden welkom! De prijsuitreiking start om 20.30 uur (20.00 uur deuren open).

Tijdens deze prijsuitreiking zijn er optredens van Amber-Helena Reisig en Yi Fong Au, twee voormalige winnaars, die nu opgenomen zijn in de bloemlezing "Alles staat nog op zijn plaats'. In het kader van de 'Jonge Dichters On Tour' zullen zij vanavond hier aanwezig zijn.
Verder zijn er optredens van dichter Daniël Dee en singer-songwriter Ruben Focketeyn. De juryvoorzitter, Maartje Wortel, zal met het voordragen van het juryrapport de 1e, 2e en 3e prijswinnaar bekend maken. Uiteraard draagt de 1e prijswinnaar zijn of haar inzending voor. De presentatie is in handen van Jaap Robben. 

Dus:
Wanneer: donderdag 25 maart 2010
Waar: Glaspaleis
Deur open: 20.00 uur
Aanvang: 20.30 uur
Entree: gratis


 

Vrijdag 26 maart - Heerlense Lente

Deze avond hoeft geen verdere introductie. Het is de avond waar het eigenlijk bij Heerlense Lente om draait.
15 dichters/schrijvers uit Parkstad zullen op het hoofdpodium hun poëzie en/of verhalen voordragen, voorlezen, fluisteren, zingen. Er is muziek, er zijn enkele acts, u kunt de zaal in en uit lopen en misschien zorgen de dichters/schrijvers voor genoeg stof om over te praten bij een pilsje aan de bar bij Lex Nelissen.
In de barruimte wordt weer de bekende boekenmarkt gehouden. En het afgelopen jaar zijn er diverse titels op de markt verschenen dus er is veel nieuws te zien en te lezen.

Vrijdag 26 maart vindt in theater Lexor, aanvang 20.30 uur voor de derde keer het literair festival Heerlense Lente plaats. Het maximum aantal deenemers van 15 is weer ruimschoots gehaald. Op een enkele uitzondering na zijn het deelnemers die nog niet eerder aan Heerlense Lente hebben deelgenomen en zij zullen voor u hun verhalen en gedichten voorlezen, zingen, voordragen, fluisteren.
Wie durft nu nog te beweren dat er in Heerlen niet wordt geschreven en gedicht?

Vorig jaar was er een aparte avond voor jonge dichters/schrijvers. Vrijwel alle deelnemers zijn opgenomen in de onlangs verschenen bloemlezing 'Alles staat nog op zijn plaats'. Toch is er deze avond weer een blok met jong talent. Speciale gast is Samuel Bom, de kersverse winnaar afgelopen zondag van de finale Kunstbende Limburg te Sittard.

Ook voor de boekenmarkt hebben zich dit jaar meer optredende auteurs aangemeld. Het afgelopen jaar zijn er diverse titels op de markt verschenen dus er is veel nieuws te zien en te lezen. En er is een tentoonstelling te zien met acht 'Foto-Gedichten', een samenwerkings-project van het Heerlens Schrijverscafë en fotoclub Reflex '88.
Prosper Henssen, wiens cd 'Uëveral' onlangs op het label LN Records is verschenen, zal voor een muzikaal intermezzo zorgen en de avond afsluiten.
U kunt de zaal in- en uitlopen en misschien zorgen de dichters/schrijvers voor genoeg stof om over te praten bij een pilsje aan de bar bij Lex Nelissen. 

De deelnemende jongeren zijn:
Rob Crijns
Mieke Korpel
Samuel Bom (speciale gast, winnaar Kunstbende Limburg 2010)
Merlijn Huntjens

De deelnemers zijn:
Toine Vreuls
Martin Wings
Pierre Schnackers
Leo Henderickx
Leonie Robroek
Joep Consten
Joyce Sijstermans
John Bovendeert
Anita Seo Dornbach
Thei Stenzel
Gerda Arbouw

Aanvang: 20.30 uur
Toegang: gratis


 

Zaterdag 27 maart - een avond met de poëzie van Lukas Lemmens

Vorig jaar stond een avond van Heerlense Lente in het teken van de poëzie van Ton van Reen, met als gasten Chrétien Breukers en Ton van Reen zelf, Hoogtepunt was de presentatie van de cd 'Thuis', gedichten van Ton van Reen op muziek gezet door Paul van Loo en Ivo Rosbeek. 
Deze avond staat in het teken van de poëzie van de levenskunstenaar Lukas Lemmens (Heerlen 1949 - Tongeren 2008).

Lukas Lemmens begon met het schrijven van gedichten. Later schreef hij ook liedjes en maakte hij cabaretvoorstellingen. Ook schreef hij toneelstukken.
De laatste jaren van zijn leven werkte hij onder andere samen met de studententoneelvereniging 'Alles is drama' in Maastricht.

Lukas Lemmens  schreef vier maanden voor zijn overlijden in een brief, dat als hij de lotto zou winnen, hij dan met acteurs, regisseur, componist en band een voorstelling zou maken, een cd zou opnemen en vervolgens zou deze voorstelling natuurlijk gespeeld moeten worden. In dezelfde brief vermeldde hij later, oh wonderlijke ironie, dat hij wel nooit aan de lotto zou meedoen, maar om de lotto te winnen hoefde je er, volgens hem, niet per se aan mee te doen. Niet in de wereld van Lukas althans.
Lukas creëerde altijd een speciale wereld met behulp van eenvoudige woorden en grote gevoelens die hij aanvankelijk zelf in de meest basale theatervorm bracht, namelijk vertellen en zingen.

Vanavond en anderhalf jaar na dat schrijven zijn die acteurs, regisseur, componist en band er op het toneel in Theater Lexor.
Ook de CD en de voorstelling ontbreken niet en er is zelfs een boekje met teksten. Een voorstelling van en over een bijzondere wereld.
Welkom in de bijzondere wereld van Lukas Lemmens (Lucas 7: 49-50).

Dit is een voorstelling van het Groot Lexor Chaoten Orkest o.l.v. Jorg Dautzenberg met medewerking van Veronika Juhasz, Lars Konings, Lex Nelissen en vele anderen.

Aanvang: 20.30 uur
Toegang: gratis

 
De bundel   De CD

 


 

Zondag 28 maart - Woordenwandeling met als thema 'De poëzie van Leo Herberghs'

Om op verhaal te komen na vier dagen binnen zitten gaan we zondag naar buiten. Net als vorig jaar organiseert het Heerlens Schrijverscafé een Woordenwandeling.

Zoals altijd dragen de leden van het HSC onderweg voor uit eigen werk. Maar deze keer is er ook een thema namelijk de poëzie van Leo Herberghs. Leo Herberghs heeft in ieder geval zijn medewerking toegezegd.
Alle informatie over deze Woordenwandeling vindt u op de eigen internetsite van het Heerlense Schrijverscafë.
In ieder geval verzamelen om 13.30 uur in theater Lexor.

Om 16.00 uur wordt Heerlense Lente in theater Lexor, Willemstraat 40-42, afgesloten met een drankje en muziek.

  

Noordermaasberichten

Van tijd tot tijd stuurt Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) ons een bericht vanuit zijn woonplaats Rotterdam

lees alle berichten hier »